Siğil Nedir
Siğiller, bir virüs cildin üst tabakasını etkilediği zaman ortaya çıkan, iyi huylu (kanserli olmayan) cilt büyümelerinin adıdır. Siğillere neden olan virüslere insan papilloma virüsü (HPV) adı verilmektedir. Cildinizde bir kesik yada zedelenme yaşanıyorsa, bu virüslerden birini alma olasılığınız oldukça yüksektir. Siğil virüsleri bulaşıcı etkilere sahiptir. Siğiller, siğile temas ederek yada siğile temas eden bir madde ile yayılabilmektedir. Siğiller genel olarak cilt renginde ve pürüzlü şekildedir, ancak koyu (kahverengi veya gri-siyah) düz ve pürüzsüz yapılı da olabilirler.HPV'den Korunma
HPV'den korunmak esasında genel virüs enfeksiyonlarından korunmak anlamına da gelir. HIV yani AIDS'den korunmak için neye dikkat ediyorsak HPV'den de aynı şekilde dikkatli olmamız yeterli olacaktır. Tabi ki HPV'de bir ayrım daha var siğiller ile doğrudan bulaşabildiği için HPV daha yaygın ve cilt teması ile de bulaşabilir. Yani HIV tokalaşmayla hatta öpüşmeyle dahi bulaşmazken HPV elindeki bir maddeyi başka birine değdirme ile bile bulaşabilir. Fakat HPV'ye bağışıklığımız daha yüksektir.Vajinal, anal yada oral seks sırasında prezervatif kullanımı önemlidir - fakat virüs prezervatif tarafından korunmayan cilt bölgelerinden de bulaşabilmektedir.
Genital siğiller için tedavi sürecindeyken cinsel ilişkiden uzak durmak gerekiyor.
HPV aşısı, HPV'den korunmak için etkili olabilir. Hem kadınlar hem de erkekler için HPV aşısı yapılabilir.
Tüm dünyada kullanılan ve bazı ülkelerde çocukluktan itibaren HPV aşısı yapılıdır, virüsün en sık kansere neden olan HPV 16 ve 18 tipine karşı koruyuculuk sağlanır. Aynı zamanda, dörtlü aşının (kuadrivalan) genital siğile neden olan 6 ve 11 tiplerine karşı koruyuculuğu da bulunur. Tüm rahim ağzı kanserlerinden 10'da 9 oranından koruyabilmesinin yanında, siğilden de aynı oranda korumaktadır.
Siğil Nasıl Tedavi Edilir
Siğil, çoğu zaman tedavi edilmeden kendiliğinden silinir gider. Fakat bu silinme oldukça uzun olabilir ve bundan kaynaklı başka bölgelere yayılabilmektedir. Bundan kaynaklı kendi kendilerine geçmelerini beklemenin yanında tedavi edilmeleri oldukça mantıklıdır. Siğil tedavisi için farklı formlarda siğil ilacı çeşitlerinin yanı sıra dondurma terapisi, lazer ve cerrahi olarak çıkarma gibi yöntemler kullanılır. Tedavide en yaygın olarak siğil kremi ve sıvı siğil ilacı kullanılıyor.
Dondurma tedavisi doktorunuz tarafından siğillerinize konsantre edilmiş soğuk hava (dimetil eter ve propan karışımı) püskürtülerek gerçekleştirilir. Bu işlem, o bölgede var olan cildi öldürür ve siğil yüzeyinin kazınmasına yardımcı olur. Siğilden hızlı bir biçimde kurtulmak istiyorsanız bu yöntem iyi bir seçimdir fakat çok sayıda siğilin tedavisi için yeterince güçlü olmadığından uygun bulunmamaktadır.
Siğilleri Yakma Tedavisi
Elektrokoterizasyon (yakma) siğil tedavisinde sık şekilde kullanılan yöntemlerin başında gelir. Siğillerin hızlı ve kolay yolla tek seansta ve kanamasız bir biçimde ciltten uzaklaştırılması mümkündür. Ağrıya neden olan bir işlem olan, lokal yada genel anestezi altında yapılır. Crioterapi (dondurma) siğilleri birden fazla seansta uygulanarak gerçekleştirilen anestezi gerektirmeyen bir uygulamadır. Lazer koterizasyon ile siğiller tek seansta çıkarılabilmektedir. Nadiren siğilin yaygınlığına göre anestezi uygulanabilmektedir. Genital siğil tedavisi süresince genital bölge tüy temizliğinde deride tahrişe yol açabilecek ağda, jilet, tüy dökücü krem gibi yöntemler kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü HPV virüsü bütünlüğü kaybolan deride çok daha hızlı yayılım gösterecektir. HPV aşısı bulunan bir virüstür. İki tip aşısı bulunmaktadır. Bir aşıda yalnızca HPV 16-18'e karşı koruyuculuk bulunmaktadır. Diğer aşıda HPV 6, 11, 16, 18'e karşı koruyuculuk bulunur. HPV aşısı vücutta var olan virüsü veya siğili yok etmemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme