Panik Atak Nedir?
Panik atak, aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayabilen, insanı dehşet içerisinde bırakan yoğun sıkıntı ve korku nöbetine denilmektedir. Panik atağı yaşayan kişiler kriz geçirdiklerini düşünmektedir ve bu nedenle hastaneye gitmektedirler. Hastanede panik atağı geçirdiklerini öğrenerek, psikolojik tedaviye başlamaktadırlar.Panik atağı, bir anda başlayarak giderek şiddetlenebilen, 10 dk ve 30 dk sürebilir ve sonra kendiliğinden geçmeye başlar.
Panik Atak Belirtileri
Bunlardan 4 veya fazlasını beraber yaşıyorsanız panik atağı geçiriyorsunuz demektir:
- Nefes alamama, nefes darlığı ve boğulur gibi olma
- Göğüste sıkışma veya göğüs ağrısı
- Terleme
- Kalpte çarpıntı
- Baş dönmesi, sersemlik, bayılacak gibi olma
- Uyuşma ve karıncalanma
- Üşüme, ürperme yada ateş basması
- Bulantı yada karın ağrısı
- Ölüm korkusu
- Çıldırma ve kendini kaybetme korkusu
- Çevredekileri her zaman olduğundan farklı algılama
Panik Atak Geçirirken Ne Yapmalısınız ?
Öncelikle nefes alıp vermeye odaklanılmalı, nefesi takip etmeye çalışılmalı ve derin nefes alıp vermeye dikkat edilmelidir.
Panik atağı esnasında, dikkati atağa ya da korkuya vermek yerine dağıtmak gereklidir. Bu nedenle kişi etrafında renkleri sayabilir, sayı sayabilir, tükürük üretebilir. Bunların hepsi zihnin yoğunluğunu ataktan başka yere yönelterek, kişinin rahatlaması için uygulanmaktadır. Başetmek için önemlidir.
Panik atak yaşayan kişinin bedenini gevşetmeye çalışması önemlidir. Bedenin tüm uzuvlarını sıkarak gevşetmek, kademeli olarak ayaklardan başlayarak, bacakları, kalçayı, kolları, elleri, omuzları , karnı, sırtı ve yüzü olmak üzere gevşetmeye çalışması kişinin atak ile baş etmesine yardımcı olmaktadır.
Panik atağı geçiren kişi, sigara içmemelidir. Atağa odaklanmamalıdır. En fazla yapılan hata atağın kendisine odaklanmaktır.
Panik atağı geçiren kişi atak esnasında kendisine telkinler vermelidir. Birazdan geçecek, güvendeyim, bu sadece bir atak .. Kişinin böyle bir durumda ihtiyaç duyduğu ne varsa onları kendisi için tekrarlaması ona yardım edecektir. Örn. Kendimin yanındayım. Bunu aşmak için kendime yardım ediyorum.
Panik Atak Yaşayan Kişiler
Bir süre sonra Beklenti Anksiyetesi gelişmeye başlamaktadır. Beklenti anksiyetesi, kişinin gergin, üzgün ve kaygılı bir şekilde bir sonraki atağı beklemeye başlamasına denmektedir. Atakların farklı zamanlar ve mekanlarda kişilerin karşısına çıkması bu beklentiyi yaratmaktadır.
Panik atağı yaşayan kişiler, panik atak esnasında gerçekleşmesinden korku duydukları şeylere karşı önlemler almaya başlarlar. Ataklara neden olabileceğini düşündükleri yiyecek ve içeceklerden vazgeçmeye başlarlar. Evden çıkarken, atak geçirmeyi önlemek adına ilaç ya da alkol gibi maddeler kullanabilirler. Hastane yakınlarına taşınma bile alınabilen önlemler arasındadır.
Bu durum Agorafobiye neden olmaya başlar.
AGORAFOBİ: Panik atağı yaşayan kişilerin panik atağı yaşayabileceğini düşündükleri yerlere yalnız başlarına gitmemeye başlamaları ya da o yerlerde kalamama durumları agorafobidir.
Panik atağı yaşayan kişilerin, %60 lık bir kısmında agorafobi de vardr.
Panik Atak ve Panik Bozukluk
Panik atak bir kez yaşanan ataktır. Fakat Panik Bozukluğu Panik atakların yaşanması ve zaman zaman devam ederek sürmesidir. Panik Bozukluğu, tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Panik Bozukluğu Tedavisi
Panik atak esasında zaten geçen bir problemdir. Yani sürekli panik atağınız devam etmez. Fakat yukarıda da bahsettiğim gibi sürekli atak geçireceğim korkunuz varsa panik bozukluğunuz var demektir. Bu durumda mutlaka doktora gidin. Tüm psikolojik bozukluklarda olduğu gibi bu psikolojik hastalıkta da ilaç ve terapi tedavisi hastalığınızın durumuna göre reçete edilecektir.
- İlaç Tedavisi:Bir psikiyatrist veya bu konuda uzman olan bir doktor panik bozukluğunu tedavi eden ilaç tedavisini önerebilir.
- Terapi: Klinik Psikoloji alanında uzmanlığı olan bir terapist, ilaçsız veya ilacın yanında bir yardım olarak kişinin panik atak ile baş etmesine destek olabilir.
KAYNAKLAR
1. http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/dr-jan-klod-kayuka/panik-atak-nobetleri-2404304/
2. www.vikipedi.com
3. http://www.psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/27/panik-bozuklugu
4. https://anksiyete.wordpress.com/
5. https://izmirklinikpsikolojiuzmani.com/f/pani%CC%87k-atak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme