K Vitamini
K Vitaminin Faydaları
Damar sertliği riskini azaltır, karaciğer ve prostat kanseri riskini düşürür. K vitamini eksikliği sık görülen bir durum değildir, çünkü günlük olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzelerin çoğu bu vitaminden bol miktarda içermektedir. Ayrıca bağırsaklarda bulunan “iyi” bakteriler K vitamini üretebilmektedir.
K Vitamini Nelerde Bulunur
Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar.
Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar.
Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.
Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir.
Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar K vitamini içerir.
Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposu. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.
Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.
Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.
K Vitamini İçeren Diğer Besinler ise; Maydanoz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, pazı, yeşil fasulye, kuşkonmaz, brokoli, lahana, hardal yaprakları, şalgam, lahana, kekik, marul ve salata, adaçayı, kekik, lahana, kereviz, deniz sebzeleri dahil, salatalık, pırasa, karnabahar, domates, yaban mersini.
K Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı
K vitamini eksikliğinde adet kanamasında artış, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma, kesiklerin normalden uzun kanaması gibi belirtiler görülebilir. Uzun dönemli K vitamini eksikliğinde ise kemik yoğunluğu azalır ve kemik kaybı yaşanabilir.
Cilt Bakımında K Vitamini
K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde kullanılmaktadır. Ciltteki temel fonksiyonunu kan pıhtılaşmasını sağlaması olarak bilinen K Vitaminini eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampulleri idealdir. Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında oldukça işinize yarayacak bir vitamindir.
Yağda çözülebilen bir vitamin olan K vitaminin butip cilt problemlerinde ampul formunun dışında k vitaminli yağ olarak kullanımı tercih etmek en doğru yöntem olacaktır.
Bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmış olmasdada , Cildin aşırı kırışmasına yol açan bir hastalık olan pseudoxanthoma elasticum hastalığına karşı yapılan araştırmalarda dermatolojik olarak K Vitamininin hastalığın sonucu olan kırışıklıklardan korunmada ve tedavisinde kilit bir rol oynadığı anlaşılmıştır.
Konumuzala alakalı olarak, " K Vitamini ve Cilt Bakımı " başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak iy okumalar dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme