K Vitamini Nelerde Bulunur
K Vitamini aslında bir bileşimdir. K1 ve K2 vitaminlerinden oluşur. K Vitamini çoğunlukla et, peynir ve yumurtadan elde edilir. K2 vitamin ise mayalanmış yogurt ve peynirdeki bakterilerden meydana gelir. K vitamini vücudumuzdaki pıhtılaşma faktörlerinin sentezinde görevlidir ve eksikliğinde kanama bozuklukları görülür. Karaciğerde depolanır. Bağırsak bakterileri tarafından sentezlenebilir. Kuşkonmaz, maydanoz, lahana, marul,kereviz, dereotu gibi yeşil sebzelerde bulunur.
K vitamini her ne kadar diğer vitaminler kadar popüler olmasa da aslında hayatımızı kurtaran vitaminlerden bir tanesidir ve aslında elde etmesi de bir o kadar kolaydır. Temel olarak vücudumuzdaki kanın gerektiğinde pıhtılaşabilmesi için gerekli olan K vitamini, böylece yaralanma, kanama gibi durumlarda kanımızın durdurulabilmesine yardımcı olur. Ayrıca iç kanama gibi durumlarda da kanamanın yavaşlatılmasında etken vitaminlerden bir tanesidir.
Neredeyse tüm yeşil sebzeler K vitamini açısından zengindir ve buna ek olarak hayvansal besinlerden yoğurt ve yumurtada da yeterli miktarda bulunur. Fakat burada ortaya çıkan sorun, K vitaminin 2 türü olmasıdır ve bakterilerin farklı, besinlerin farklı K vitaminleri barındırmasıdır.
K Vitamini Bulunan Besinler
Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar. K vitamini desteği için yemeklerinizde ve salatalarınızda daha çok fesleğen kullanabilirsiniz.
Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar. Aynı zamanda demir, magnezyum, folat, A vitamini, B6 vitamini, bakır ve C vitamini bakımından oldukça iyi bir kaynaktır.
Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin baharattır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.
Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir. Yani 2 yaprak çiğ ıspanakla hazırlayacağınız salatadan günlük alınması önerilen K vitaminini fazlasıyla alabilirsiniz.
Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar K vitamini içerir. Karalahana aynı zamanda A vitamini, C vitamini, folat, kalsiyum, demir, manganez bakımından zengindir.
Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposu. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.
Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini içerir ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.
Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.
K Vitamini İçeren Diğer Besinler
Maydanoz
Marul
Lahana
Kuşkonmaz
Köri
Paprika
Pul biber
Salatalık turşusu
Kurutulmuş domates
Havuç
Kereviz
Soya fasulyesi
Kuru karanfil
Kaju
Böğürtlen
Yabanmersini
Dut
Ahududu
İncir
Armut
K Vitamini Besinlerin Faydaları
Normal kan pıhtılaşmasına yardımcı olur
Kemiklerin sağlığını korur
Kemik erimesini (osteoporoz) önler
Postmenopozal kadınlarda veya erkeklerde vertebra ve vertebra dışı kırıkları önler
Arterlerin ve diğer yumuşak doku kalsifikasyonu önler
Karaciğer yağlanmasını ve büyümesini önler
Prostat kanseri riskini önler
Yapılan son araştırmalar bu vitaminin diğer bir faydasını da açığa çıkarmıştır. Bazı kemik proteinlerinin kalsiyuma yapışmasını sağlamakta ve kemiklerin güçlenmesinde yardımcı rol oynamaktadır. Ekstra K vitamini alımının kas gelişimine etki eden bir faydası yoktur.
K vitamininin Zararları
Oral yolla alınan K vitamininin dozu önemlidir. K vitamini antiasit, antibiyotik, kan inceltici, aspirin veya kanser ilaçları ve kolesterol ilaçları gibi pek çok ilaçla etkileşime girebilir. K vitaminini, doktorunuz önermeden asla kullanmamalısınız.
Konumuzala alakalı olarak, " K Vitamini ve Cilt Bakımı " başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak iy okumalar dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme