Kimyasal Peeling Nedir
Bu noktada; Aktif deri enfeksiyonu yaşanan dönemlerde ve açık yara varlığında kullanılamazken, Son 6 ay içinde baş göstermiş agır akne yani iltihaplı sivilve tedavi süreçleri ve Alerji, seboreik egzama, vüritik hastalıkların yaşandığı durumlarda kimyasal peeling uygulamalarından kaçınılmalıdır.
Kimyasal Peeling Tedavisi
Kimyasal peeling yöntemleri, genel olarak, cildin doğal parlaklığını artırmakla beraber, yaşlılık belirtisi gösteren kırışıklıklar, güneş lekeleri, gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı gibi değişik nedenlere bağlı olarak gelişen derideki sivilce izleri ile dövme sildirme ve hamilelik çatlakları gibi cilt kusurlarının giderilmesinde tedavi edicidir. Aynı zamanda cilt dokusunun dışssal müdahalelere bağlı olarak maruz kaldığı tahribatların sonrasında oluşan iz ve leke gibi görüntüsü rahatsız edici oluşumların giderilmesinde de etkili tedavi edicidir.
Ölü doku hücrelerinin tahribata ugrattığı , Cildin nem oranını sağlayan kolajen dengesi ve lifleri haretlendirerek , soyulmanın ardından gelen yeni deri oluşumuyla dokunun kendini yenilemesini sağlayan kimyasal peeling uygulamalarıyla, lekelerin ve derilerin üst tabakasında yer alan kabartıların azalmasına yardımcı olur. Akne tedavisinde diğer tedaviler ile birlikte uygulanabilir. Kuru ve kaba cilt yapısını kolajen artışını sağlayarak yeniler.
Kimyasal Peeling Çeşitleri
Bitki-meyve özlerinide bulunan asidik bileşiklerin fermante edilerek uğradığı bazı klinik işlemler socunda edle edilen asitler olarak; salisilik asit, laktik asit, glikolik asit, mandelik asit peelin türleri ve Trikloroasetik asit (TCA) olmakla beraber, Kimyasal Peeling çeşitlerini iki ana katagoride ele alabiliriz.
Glikolik, Laktik, mandelik ve salisilik asit gibi asitler, çogu zaman destelize su yada doğal esansiyel sulara belirli oranlarda karıştırılarak tonik uygulamarı ve krem kürleri yöntemiyle cilt bakımında da sıklıkla kullanılır, yani bu asitlerle düşük konsantrasyonlarda cilt bakımı yapılabilir ama TCA sadece kimyasal peeling amaçlı kullanılır.
Uygulanacak peeling yöntemine ve peeling türüne ancak cilt yapısının özellikleri düşünülerek karar verilmelidir. Bu durumun kimyasal peeling uygulamasından başarılı sonuç almak için ön şart olduğu unutulmamalıdır.
Kimyasal Peeling Sonrası
Kimyasal Peeling uygulamarında , asit içeriği yoğun olan peeling uygulamaları yaratacağı doğal etkiler itibariyle, kuruluk, kızarıklık, kararma ve beyazlanmalar dahilinde gerginlik hissi yaratabilir, cildin yapısına bağlı olarak nadiren de olsa alerji gibi etkileri görülebilmektedir.
Bu gibi durumların önününe geçerek cilt dengesinin korunması ve peeling sonrası ölü derinin altından gelen yeni derininde sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla vitamin ve mineral katkılı içeriklere sahip krem ve solüsyonlar kullanmalıdır. Örneğin en faydalı merhem karışımı bepanthol kremin içerisine ilave edilecek 10 ml e vitamiin ve 10 gr çinko oksittir.
Kimyasal Peeling Sonrası Cildinizi Koruyun
Ölü derinin atılması sürecinde iyileşme; peelingden sonra soyulma olur ve ortaya ince, kolay zedelenen bir deri çıkar. Bu açıdan soyulmann kendi kendine gerçekleşmesi ve kabuk atması gerektiği unutulmamalı , asla kendiniz soymaya kalkmamalısınız. Uygulamanın yapıldığı bölgenin , tahriş olmasına neden olabilecek sürtünme, ovuşturma gibi eylemlerden uzak durulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme