Solunum Sistemi
Kabaca solunum sistemini tarif etmek gerekirse, solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırasıyla, yutak, gırtlak ve soluk borusundan ilerledikten sonra akciğere dolar. Akciğerlerde bronşlardan geçerek alveollere gelir ve alveollerden kana karışır. Kan ise hücrelere oksijeni taşır ve hücreler bu oksijeni kullanarak enerji elde ederler. Kan yardımıyla hücrelerde toplanan karbondioksit, tekrar alveollere gelir. Alveollerin içindeki kılcal damarlarda bulunan karbondioksit bronşçuk, bronş, soluk borusu, gırtlak ve yutaktan geçtikten sonra bu sefer ağız ve burundan geri çıkar. Bu sisteme solunum sistemi denmektedir ve insanlar için hayati öneme sahiptir.
Solunum Sistemi Hastalıkları Tedavisi
Bir çok solunum sistemi hastalıklarında oksijen tedavisi kullanılır. Solunum sistemi hastalıklarının bir çoğuna dışardan oksijen verilmektedir. Oksijen verilirken dikkat edilmesi gereken noktalar ise şunlardır ;
Oksijen mutlaka nemlendirilerek verilmektedir. Kuru verildiğinde solunum yollarını kurutur ve tahriş edici özellik gösterir.Aralıklara verilmeli devamlı verilmemelidir. Devamlı verilmesi ,ilgili reseptörleri dolayısıyla solunum merkezini baskılayarak zarar verebilir.
Yüksek yoğunlukla ve uzun zaman verilmesi oksijen zehirlenmesine, atelektaziye neden olur.
İlaç tedavisi
Solunum yollarında enfeksiyon varsa uygun antibiyotikler verilir .
Öksürük için, kuru öksürük ise antitüssifler, balgamın eşlik ettiği öksürüklerde ise mukolitik ve ekspektoranlarla birlikte bronkodilataörler verilir.
İlaç tedavisi sadece hastalık halinde değil , hastalıktan korunmak için de uygulanır, Tüberkülozda olduğu gibi .
Sonum sıkıntısı yaşayan hastalıklarda huzursuzluk ve ansikyete görülür. Bu , sorunu daha da zorlaştırır. Bu nedenle hastalara sedatif ve anksiyolitik ilaçlar da verilecek rahatlamaları sağlanır.
Postüral Drenaj
Mukus biriken hastalıklarda, hastaya uygun pozisyonlar verilecek aynı anda biriken bölge üzerine el ile hafif hafif vurularak (perküsyon, vibrasyon) sekresyonun hareket etmesi ve atılması sağlanır. Biriken sekresyon bu şekilde yani postüral drenaj ile atılamıyorsa, bronkoskopi ile boşaltılır, lavaj yapılır.
Solunum Egzersizleri
Hastaya derin ve faydalı solunum yapması öğretilir. Bu şekilde öksürük e uyarılmış olur, sekresyonun atılması sağlanır. Ayrıca solunum egzersizlikleri ile hasta solunuma katılmaya kısımların da solunuma katılmasını sağlamış olur. Solunum organlarının tam ve faydalı kullanılmasıyla hasta en fazla yararı görür.
Cerrahi Tedavi
Tıbbi tedavinin mümkün olmadığı durumlarda cerrahi tedavi gerekiyorsa ve bazen uygulanabilecek tek metod olduğunda uygulanır.
İnhalasyon Tedavisi
Solunum sistemi hastalıklarının çoğunda inhalasyon tedavisi uygulanır. İnhalasyonla sıcak buhar , soğuk buhar, bazı ilaçlar verilir . Sadece solunum sisteminde faydalı olması istenen ilaçlar (solunumu rahatlatacak ilaçlar gibi) bu şekilde verilir .
Radyoterapi ve Kemoterapi
Solunum sisteminin malign hastalıklarında her ikisi birlikte uygulanır. Yan faydalı açısında hasta yakından izlenmelidir.
İmmünoterapi
Solunum sistemin bazı hastalıklarda faydalı sonuçlar alınmaktadır.
Aşı ile Bağışıklama
Özellikle verem mikrobunun neden olduğu hastalıkların önlemesinde faydalı ve ucuz bir yöntemdir.
Solunum sistemi hastalıklarının tedavisine dair yazdıklarımız burada bitiyor, sizlerde bilgi görüş ve yorumlarınızla konuya katkıda bulunabilirsiniz. Yazımızın daha fazla insanı solunum hastalıkları konusunda bilgilendirmesi için sosyal medyada paylaşırsanız seviniriz. Teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme