Safra Kesesi
Karaciğerin sağ alt tarafında bulunan ve 10 ila 12 cm boyutunda değişen safra kesesi, karaciğerin tüm fonksiyonlarını tam olarak yerine getirebilmek ve kandaki toksinleri dışarı atmak için görevlidir. Karaciğer içinde bulunan tüm toksin atıklar bu safra keselerinde depo edilmektedir. Safra aynı zamanda safra tuzu, lesitin, kolesterol ve diğer maddeleri de içerisinde bulundurmaktadır.
Kolelitiasis olarak adlandırılan safra kesesinde oluşan taşlar pek çok kişinin en büyük sorunlarından biridir. Safra kesesinde oluşacak taşların pek çok nedenleri vardır.
Safra Kesesi Taşı
Safra kesesinde oluşan taşlar genelde;
Safra içeriğinin yoğunlaşması ve bu yoğunluğun çökelmesi,
Safra kesesi ve etrafının iltihapları,
Bazı kan hastalıkları (sferositoz gibi)
Safra akımının yavaşlaması
Gibi nedenlerden dolayı safra kesesinde taş oluşabilmektedir. Uzmanların ve bilim adamlarının yaptıkları testler ve araştırmalar ile ülkemizde her 10 kişiden 1 inde safra kesesi hastalığının göründüğü tespit edilmiştir. Safra taşı rahatsızlıkları pek çok risk taşımaktadır.
Safra Kesesi Taşı Kimlerde Görülür
Safra kesesinde taşlar genelde
Kadınlarda
40 yaşın üzerinde olanlarda
Kilolu olanlarda
Ailede bu hastalıkların bulunanlarda
Yüksek kolesterol seviyeleri olanlarda daha sık görülmektedir.
Safra Kesesi Taşı Yiyecek
Bunun yanı sıra halk arasında yenilen yiyecekler yüzünden safra kesesinde taş oluştuğu düşünülmektedir. Ancak hiçbir yiyeceğin safra kesesinde taş oluşmasına katkısı yoktur. Safra kesesinde bulunan taşlar kişilerde bulantı , kusma ve sağ üst karında ağrı gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Ancak bu rahatsızlıklar her zaman safra kesesinden dolayı kaynaklanmaz. Yenilen yağlı yiyecekler veya kızartmalar bu rahatsızlıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
Safra kesesi taşları hakkında yazdığımız yazımız burada bitiyor, sizde görüş ve yorumlarınızla yazıya katkıda buluna bilir sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Teşekkür ederiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme