Retina Hastalıkları
Dış dünyaya açılan penceremiz olan gözümüzün en önemli bölümlerinden biri retinadır. Retina ve yahut diğer adıyla bilinen ağ tabaka gözümüzün beyne giden damarlarla iletişimde bulunduğu bölgedir. Gözün görüntüyü anlamlaştırması konusundaki görev buraya düşmektedir. Göz merceğinden toplu halde gelen ışın demetleri retina tabakasında bulunan sarı nokta (makula) adındaki bölgede toplanır. Böylece görme olayı sağlanmış olur. Makula’ya görüntü 180 derece ters döndürülerek düşürülür. Düşürülen bu görüntü de beyne tekrar 180 derece döndürülerek normal haline dönmüş şekilde aktarılır.
Sarı Nokta Hastalığı
Retina’da görülen en temel hastalık “Sarı Nokta Hastalığı”dır. Tıptaki ismi makula dejenerasyonu olan bu göz hastalığında tam görme kaybı olmaz, retinanın ortasında çok küçük bir alan kaplayan makulanın yıpranması sonucu meydana gelir. Genelde yaş ilerlemesi sonucu oluşan bu hastalıkta; kalp rahatsızlığı, ırsi faktörler, ultra viyole ışınlar da önemli risk faktörlerindendir. Fotodinamik lazer tedavisi uygulanarak kesin ve başarılı sonuca ulaşılabilir.
Retinaşizm
Retina tabakasının ayrılması sonucu oluşan hastalığa “Retinaşizm” (retinaşizist) adı verilir. Bu hastalıkta ise retinayı oluşturan katmanlar birbirinden ayrılmak üzeredir, bundan dolayı hastadan şu gibi şikayetler gelir: gözde ani şimşek çakması, ışık patlamaları, rahatsız eden uçuşmalar… Retinaşizm hastalığının başlangıç aşamasında retina bölgesinde ödem oluşur. Bu ödem ya kendini sınırlar, ya da ani bir retina yırtılması sonucu dağılır. Retinaşizmin kesin bir tedavisi yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme