Kalp Pili Nedir
İngilizce "Pacemaker" olarak bilinir. Kalp pilleri (pacemaker), kalbin ritmini oluşturan ve düzenleyen elektronik cihazlardır. İlk çıkış amacı kalbin yavaş atması sonucu gelişen rahatsızlıkları tedavi amacını taşırken son yıllarda ritim bozukluklarında (antitaşikardik) piller, otomatik şok cihazları olan yerleştirilebilir kardiyoverter-defibrilatörler [ICD] ve kalp yetmezliğinde (biventriküler piller- kalp senkronizasyon tedavisi) de kullanılmaya başlanmıştır.
Kalp pili, kişide eğer kalp ritmi düzensizliği var ise, kişinin kalp kaslarına elektriksel olarak uyarı gönderir ve kalp ritmini düzenlemeyi amaçlar. Genel olarak bakıldığı zaman ise, kalp pilinin hemen her yaşta kullanılabildiğini görmekteyiz. Lakin en çok 30-60 yaşları arasında kullanılmaktadır.
Kalp Pili Ne Zaman Kullanılır
Kalp konusu gerçek anlamda ciddi bir konudur ve bir insan için kalbin önemi çok büyüktür. Öyle ki kalp ciddi anlamda bir adamın yaşamasının en temel sebeplerinden biridir.
Bazı durumlarda ise, kişilerde ki kalp ritminde sorunlar ya da bozukluklar meydana gelebilmektedir. İşte tam bu aşama da ise kişilerin kalp kaslarına uyarı göndermek ve kalp ritmini düzenli bir hale getirmek amacı ile, kalp pili kullanılmaktadır. Kalp pili, elektriksel bir uyarı ile kalp kaslarına ve sistemine uyarı yollamaktadır. Yolladığı bu uyarı ile de kişide ki kalp sorunları gidermek ve ritmi düzenlemeyi hedeflemektedir.
Kalp Pili Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmeliler
Yerleştirme işlemini takiben, takılan kalp piline ait temel bilgileri ve acil durum talimatlarını içeren bir kart hastaya verilecektir. Bu kart her zaman hastanın yanında muhafaza edilmelidir. İlave olarak, hastalar pillerinin marka ve modellerini ezberlemelidirler. Mekanik problemler nadir olmasına rağmen, bu bilgi üretici tarafından kalp pilinin toplatılması durumunda hastanın işine yarayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme