Kalp Hastalıkları Nelerdir
Koroner arter; kalbin yüzeyindeki kalp kasına gerekli oksijen ve besin maddelerini taşıyan damarlar (arterler) etkilenir.
Yaşlılık ve diğer birçok faktör, yumuşak ve esnek olan bu damarların sertleşmesine neden olur. Bunlar zamanla damar içine doğru büyür ve “plak” adını alırlar. Yeteri kadar büyümüş olan bu plaklar zamanla koroner arter kan akımını engeller. Ayrıca plaklar düz ve pütürsüz olan damar yüzeyini bozup, pürüzlü bir hal almasına neden olurlar. Bu pürüzlü yüzeyler pıhtı oluşumuna; bu pıhtılar ise zamanla kan akımını tamamen engelleyip aniden damarın tıkanmasına neden olabilir.
Kapak hastalıkları; kalpte 4 adet kapak bulunur. Yaşamın herhangi bir döneminde, çeşitli sebeplere bağlı olarak, bu kapakların bir veya birden fazlasında sorun çıkabilir. Bu hastalığın sebepleri ise doğumsal veya kalıtsal olabilir. En fazla etkilenen kapaklar aort ve mitral kapaktır. Ancak üçüncü olarak triküspit kapak da etkilenerek sorun çıkarabilir. Kapakla ilgili rahatsızlık, kapağın daralması sonucu kan akımının azalması veya yetmezliği sonucu kanın geriye kaçması durumudur. Darlık veya yetmezlik tek tek görülebileceği gibi, her ikisi birden de meydana gelebilir.
Kalp Hastalıklarının Belirtileri
Ağrı
Nefes darlığı
Yorgunluk ve halsizlik
Çarpıntı
Bacaklarda ve karında şişme(ödem ve asit)
Öksürük
Bayılma(senkop)
Hazımsızlık, hıçkırık ve yutma güçlüğü
Baş ve ense ağrıları
Morarma
Kalp Krizi
İnsan kalbi bir pil gibi işleyiş gösterirken kalbe gelen oksijenin kesilmesi ile kalbin işlevselliğini durdurmasına kalp krizi denir.
Kalp işleyişine göre günlük yaşantımızda bazı zamanlarda fazlaca oksijene ihtiyaç duyarken bazı zamanlarda ise daha az oksijene ihtiyaç duyar.
Kalp krizinin asıl sebebleri arasında siğara içmek,diyabet hastalığı,obezite yer almaktadır.Bunun yanında 65 yaşı geçmiş kişilerde bu risk artış göstermektedir. Ailesinde kalp rahatsızlığı olan kişilerin uygun dönemlerde genel bir kontrolden geçmeleri ekg ve kardiyolojik kan tahlillerini yaptırmaları düzenli bir hayat için kendilerine uygun spor yapmaları tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme