Göz Sulanması
Göz, gözü korumak ve gözün kayganlık ve berraklığını sağlamak için yavaş ve sabit bir hızda gözyaşı üretir.
Fazla miktarda gözyaşı üretildiğinde ya da diğer bir deyişle gözler normalde akıtabileceğinden daha fazla gözyaşı ürettiğinde göz sulanması meydana gelir. Bu durum fazla gözyaşı üretiminden veya drenaj (boşalma) komplikasyonlarından, ya da her ikisinden kaynaklanabilir.
Göz yüzeyine sürekli olarak salgılanan gözyaşı, düzenli olarak toplanarak burun boşluğuna akıtılmaktadır. Bu işlem çok ince kanalcıklar, gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanalı üzerinden gerçekleşir. Bu sistemin düzgün çalışmaması durumunda, gözyaşı göz yüzeyinde birikerek kapaklardan taşar ve yanaklara doğru akarak göz sulanmasına neden olur.
Göz Sulanmasının en büyük belirtisi gözden taşan gözyaşıdır.
Göz Sulanması Nedenleri
Göz sulanmasının başlıca nedenleri; göze kaçan yabancı cisimler, göz ve göz kapağındaki bozukluklar, göz içinde iltihaplanma, nezle, özellikle çocuklarda göz tansiyonu yüksekliği ve gözyaşı kanallarındaki darlık ya da tıkanmalar olabilir. Ayrıca; bilgisayar ve televizyon başında uzun süre kalma, ağlama, heyecan, yorgunluk, sıcak, soğuk ya da ışık da gözün yaşarmasına neden olabilmektedir.
Göz sulanması Tedavisi
Tedavi için öncelikle gözde sulanmanın ne ile ilgili olduğunun tespit edilmesi gerekir. Göz sulanmasının sebepleri dahilinde bir sıkıntıdan dolayı gözde sulanma meydana geliyorsa yani iltihaplar, kanalların tıkanması, glokom, yabancı cisim kaçması gibi sebeplerden dolayı oluyorsa kanal tedavileri ile çözüm bulunmaya çalışılırken, glokom varsa ona göre gözün kendisine uygulanacak tedbirler bulunur. Gözün sulanmasında gözyaşı torbalarının yapısal ve fiziki bozukluğu da etkilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme