Ateş Belirti ve Nedenleri
Bir akşam üstü çocuğunuz huysuzluk gösterileri yapmaya başlar, yanakları kızarır ve yemeğini yemek istemez ise bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamanız zor olmaz.
Çocuğunuz büyük olasılıkla halsizleşir, yatmak ve uyumak ister. Yanına gittiğinizde küçük yaramazın ellerinin, ayaklarının burun ve kulak memelerinin buz gibi olduğunu, alnının ise yandığını fark edersiniz. Her çocuğun çok sık karışılacağı ateş denen o korkutucu olayla karşı karşıya olduğunu hissedersiniz.
Ateş Savunma Mekanizmasıdır
Aslında ateşten o kadar çok korkmaya ve eteklerin tutuşmasına hiç gerek yoktur. Ateşin azı karar çoğu zarardır. Ateş vücudun bir savunma mekanizmasıdır, alarm işaretidir, koruyucu yanıtıdır burada önemli olan çocuğunuzun ateşlendiğinde sırası ile hangi yöntemleri doğru olarak uygulayacağınızdır.
Normal vücut ısısı 36.’C ‘dir. Vücut ısıs sabaha karşı çok düşer, uyandığımızda 36.1 C kadardır. Gün boyunca ısı artar ve akşam üstü 37.5 C’ye kadar çıkabilir. Bebeklerin ve çocukların vücut ısıları erişkinlere kıyasla daha yüksektir. Vücut ısısının erişkin düzeyine inmesi 15 yaşından önce olmaz.
Ateş Nedenleri
Ateşin sadece belirti olduğunu, kendi başına bir hastalık olmadığını unutmayın. Çocuklarda ateş çoğunlukla bakteri, virüs gibi mikropların vücuda girmesi ile oluşur. Bu mikropların salgıladıkları maddelere karşı beyindeki karşı vücut ısısını düzenleyen merkez uyarılır ve ateş oluşur, birçok mikrop normal vücut ısısında kolayca çoğalabildikleri halde ısı yükselince yaşamlarını sürdüremezler. Böylece, ateş çocuğunuzun hastalıklarla savaşında, önemli bir destek görevini yapar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme