Aslanpençesi
Sizin için aslanpençesi bitkisinin faydaları kullanımı özellikleri hakkında bilgiler içeren bir yazı hazırladık iyi okumalar. Aslanpençesi memleketimizde kırkbaş ve aslan kuyruğu olarak bilinen bir bitkidir. Aslan Pençesi genellikle ormanlık alanlarda, çayırlarda ve nemli yerlerde yetişen bir bitkidir. Halk tarafından şebnemli ve aslan ayağı olarakta bilinir. Boyları 50-60 santime kadar ulaşabilen dayanıklı bir bitkidir.
Genelde dere kıyılarında ve ormanlarda yetişen, güzel bir görüntüsü olan bitki, fazla yıllık, yabani otsu bir bitkidir. İçeriğinde Tanen, eterik yağ içerir. Kökü geniş, daire biçimde, kenarları dişli ve yeşil renkli yaprakları olan aslanpençesi otunun çiçekleri, yaz mevsiminde açar. Bitki, bu çiçeklerde bulunan tohumlarla ve kökünün bölünüp başka yerlere ekilmesiyle ç oğaltılabilir. Büyük ve parçalı olan yaprakları mayıs ve haziran aylarında toplanarak gölgede kurutulur. Kökler ise çiçek açma zamanında, üst kısımların solmasından sonra topraktan çıkarılır ve gölgede kurutulur. Çeşitleri çoktur.
Aslanpençesi Yararları
Aslanpençesi, menopoz dönemindeki kadınlar için oldukça yararlıdır. Özellikle menopoz döneminde stres, uykusuzluk, gerginlik, ruhsal sıkıntı, sinirlilik, ruhsal değişkenlik, isteksizlik, sıcak basması, sebepsiz korku ve terleme nöbetleri gibi şikayetlerin ortadan kalkmasında arslanpençesi çayı fazla büyük bir yardımcı ve destekleyicidir. Son yıllarda, her hangi bir yan nüfuz ve risk göstermeyen bitkisel hormon tedavileri uygulanmaktadır.
Aynı şekilde menopoz döneminde olmayan her yaştan genç bayanların ağrılı, ruhsal sıkıntılı, depresif ve gerginlik içinde geçirdikleri regl dönemleri için de arslanpençesi kürü oldukça faydalıdır. Aslanpençesi kürünü uygulayanlar, kısa zamanda ne derece faydalı olduğunu gözleyebilirler.
Göz hastalıklarına, cilt yaralarına, hanımlarda ud yeri kaşıntısına fazla faydalıdır. Romatizmaya iyi gelir, mide spazmında, karaciğer şişliğinde, sinir yorgunluğunda, damar sertliğinde fazla faydalı bir bitkidir. Aslanpençesi, toplattırıcı olarak da fazla etkilidir. Apseli yaralara, ihmal edilmiş çıbanlara karşı su toplayıcı ilaç olarak kullanılır. Zor doğum yapan ve düşük yapmaya yatkın kadınlarda, ceninin dölyatağındaki durumunu sağlamlaştırmak ve doğum yaralanmalarına en önde gelen yardımcıdır.
Arslanpençesi Kullanımı
Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve bir dk. demlendikten sonra süzülür. Günde 2–4 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır. Aslan pençesi çayı dört - beş gram (yaklaşık bir tutam) kurutulmuş aslanpençesi kaynamakta olan yarım litre suyun içine atılır ve hafif ateşte 10 dakika sıcaklığını kaybettirmeden demlenir. Daha sonra süzülür ve soğumaya bırakılır . Demleme işlemi tamamlandıktan sonra mutlaka süzme işleminin yapılması gerekir.
Aslanpençesi hakkında sizde görüş ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz. Ayrıca yazımızı sosyal medya butonları aracılığıyla paylaşırsanız seviniriz. Okuduğunuz için teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme