Akırı Karha
Akırı karha isimli bitki genellikle tropikal ve sıcak iklimlerde yetişen , nezle otu kökü, ödül kahır adlarıyla bilinen, anavatanı, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Güney Asya bölgelerinin dağlık ve kayalık arazileri olan ve kendiliğinden yetişen bir ağaçtır. Çiçekleri pembe renkte papatya ya benzer.
Akır-ı karha bitkisi otsu yabani gövdesi kahve renktedir. Sürgünleri çizgili ve damarlı kahve renkli olan fazla yıllık bir ağaçtır. Daha fazla hindistan dağlarında Tunus ve Cezayirde yetişir. Akırı karhanın yapraklarının papatyaya benzemesinin yanı sıra, dalları ve kökü kullanılmaktadır. Ülkemizde yetişmez.
Akırı Karha Yararları
Öksürük ve balgamı keser. Vücuda kuvvet verir. Felce iyi gelir. Diş ağrılarını ve romatizma şikayetlerini azaltır. Cilde faydalı bir bitki olan akırı karha cilt bakımı için yararlanılmaktadır. Bu bitkinin cilt bakımında faydaları bilinmektedir, cildi besleyici özellikleri faydaları arasındadır.
Akırı Karha Kullanımı
Akın karha, saf hindistan cevizi yağında (saf hindistan cevizi yağı katıdır) eriyene kadar kaynatılır, elde edilen yağ ile sorunlu bölgelere masaj metoduyla uygulanır. Yine bu şekilde elde edilen yağ yüze sürüldüğünde cilde güzellik sağlar.
Akın karha bitkisinden kaynatılarak elde edilen suyuna bal veya şeker ilave edilir içililebir. Baştan gelen balgamı tamamen yok eder. Kusma ve ishale neden olabildiği için daha fazla haricen kullanılır. Akırı karha hindistan cevizi yağında kaynatılıp elde edilen yağ soğuduktan sonra felç olan bölge bu yağ ile ovulursa yararı görülür. Bu yağ yüze ve cilde sürülürse, cildi besler ve yüzü güzelleştirir. Akırı karha kaynatılıp suyuna bal ilave edip içilirse balgam, öksürük ve mide üşütmesine karşı faydalı olur. Kaynatılıp suyu ile gargara yapılırsa diş ağrılarını hafifletir.
Akırı karha ile ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız seviniriz. Ayrıca yazımızı sosyal medyada paylaşarak daha fazla insana ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme